Els usuaris del CAP de Cappont mostren el seu rebuig total a les retallades de la Sanitat Pública per part de la Generalitat i reclamen més inversió en els recursos en considerar que ha baixat la qualitat de l’atenció sanitària en aquest centre des que es van iniciar les tisorades. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen de l’enquesta sobre els efectes de les retallades al Centre d’Assistència Primària (CAP) de Cappont realitzada per l’Assemblea d’Indignats del barri. No obstant això, el 80% de les 35 persones entrevistades es mostren satisfetes amb el tracte rebut per part dels professionals del centre i el CAP en general.El 100% dels enquestats de totes les franges d’edat creuen que l’augment de les llistes d’espera és una conseqüència directa de les retallades. En aquest sentit, els majors de 61 anys es mostren menys crítics ja que un 42 per cent pensen que les retallades no han comportat un increment dels dies d’espera per a ser visitats pel metge de capçalera. Al voltant del 70 per cent dels usuaris no ancians de Cappont també creuen que les retallades del Govern català estan provocant un considerable increment de les llistes d’espera en les derivacions al metge especialista. La majoria de les 35 persones entrevistades es queixen de la reducció del personal sanitari per la qual cosa han d’ estar-se més estona a la cua del taulell de recepció del centre.
Més de la meitat dels entrevistats, entre els que destaca el grup de 31 a 60 anys amb un 92,8 per cent, diu estar en desacord amb l’atenció sanitària via telefònica i la majoria prefereixen la visita presencial d’un facultatiu. Pel que fa a les visites anomenades “no urgents” ateses per infermeres hi ha divergència d’opinions, tan sols s’hi mostren favorables el grup de més de 61 anys amb un 71,4%, la resta de grups no hi està d’acord. L’enquesta també interroga sobre les temptacions dels usuaris del CAP de Cappont en la contractació de mútues o clíniques privades. Cap grup d’edat aposta per contractar els serveis de la privada arran de les retallades; malgrat tot un 12 per cent de persones dels grups de 0-14 anys i 31-60 anys estaria d’acord a fer ús dels serveis mèdics privats. El grup de 31 a 60 anys és el que declara sentir-se més cohibit, amb un 92,8 per cent, quan se li demana al taulell de recepció que expliqui davant altres usuaris què és el que li passa o el motiu de la seva visita mèdica.
En conclusió, el 75 per cent dels usuaris dels quatre grups d’edat creuen que les retallades estan afectant en els següents aspectes: la disminució del personal facultatiu, la qualitat de l’atenció sanitària, la reducció dels recursos materials així com en un descens dels minuts que els metges dediquen a cada visita.
Aquests enquesta de carrer es va realitzar entre els mesos de març i setembre de 2012 a un total de 35 persones repartides en quatre franges d’edat: de 0-14 anys; de 15-30 anys; de 31-60 anys i més de 61 anys. En el grup de menors de 14 anys, l’entrevista es va fer als pares o tutors d’aquests. Malauradament el sondeig no avalua un problema afegit: la manca de substitucions dels facultatius que estan de baixa, la qual cosa està provocant un considerable malestar i queixes entre els usuaris del centre.
Tanmateix, aquesta enquesta ciutadana se situa com una activitat més en la defensa dels serveis públics del CAP de Cappont que l’Assemblea d’Indignats del barri vàrem iniciar el juny de 2011. La publicació dels seus resultats davant la ciutadania correspon també a la necessitat de profunditzar en la democràcia radical que té la nostra Assemblea. El rendiment de comptes davant els veïns de totes les nostres accions pertany alhora a la voluntat de transparència, un tarannà que sembla hagin oblidat els nostres governants així com un ampli ventall de partits polítics.
Lleida, desembre de 2012 – gener 2012
Assemblea d’Indignats de Cappont
Veure l’enquesta sobre els efectes de les retallades al Centre d’Assistència Primària de Cappont