Aquesta és una nota informativa que l’Assemblea d’Indignades de Cappont hem difós les darreres setmanes al barri per compartir la valoració que fem del treball fet en defensa del CAP de Cappont.
Fa nou mesos l’Assemblea d’Indignades de Cappont vam començar a mobilitzar-nos en defensa del Centre d’Assistència Primària (CAP) del barri després de constatar una pèrdua progressiva de serveis i professionals com a conseqüència de les retallades del Govern de la Generalitat. Ara, després de recollir 2.347 signatures dels veïns per reclamar la millora de la qualitat de l’atenció sanitària, i que s’han lliurat als responsables polítics, ens pertoca explicar i informar a la ciutadania quin és l’estat actual d’aquest procés de reivindicació social. Pensem que el rendiment de comptes és el primer deure ètic que ha de complir qualsevol moviment social i que per desgràcia de tothom se n’obliden la majoria de governants, partits i sindicats del sistema.
Què diu l’ICS i el CAP
El passat mes de desembre (2011), membres de l’Assemblea d’Indignats ens reuníem amb representants de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del CAP de Cappont amb un doble objectiu: d’una banda, reclamar i presentar una Taula de mesures per a la recuperació i optimització de serveis i professionals en aquest centre de salut, i d’altra banda, que aquests responsables ens transmetessin de manera directa els efectes de les retallades, els canvis i funcionament del CAP. Tot seguit detallem els principals arguments i informacions que ens va donar l’ICS i professionals-directius del centre durant la trobada.
– En primer lloc, L’ICS i el CAP admeten que no havien sabut explicar als usuaris els efectes de les retallades, així com el nou funcionament i canvis al centre.
– Reconeixen que amb un 10% menys de pressupost hi ha una reducció considerable dels serveis d’atenció als usuaris en un CAP com el de Cappont que rep 200 visites diàries.
– No especifiquen la reducció en hores, contractació de substituts i personal, argumentant que es tracta d’un qüestió tècnica que “no tenen perquè explicar”, la qual cosa entenem que és una excusa que exemplifica manca de transparència vers la ciutadania sobre els serveis públics.
– Asseguren que si els usuaris volen més prestacions sanitàries, els pacients hauran de pagar més, però no concreten quina quantitat de més abonarà el ciutadà per mantenir els serveis que existien abans de les retallades.
– Certifiquen que l’Institut Català de la Salut continuarà essent públic però es podrà trossejar en petites empreses.
– Justifiquen les llistes d’espera de dos mesos que havia al CAP a finals de 2011 per motius de bloqueig d’agendes en les vacances dels facultatius.
– Situen les noves tecnologies i l’atenció telefònica com a eines que permeten agilitzar l’atenció mèdica i tranquil·litzar el pacient davant una consulta i malaltia; l’usuari no ha d’esperar els dies de demora, reclamar ser atès si es troba malament i explicar amb claredat el que li passa telefònicament per encertar i no retardar en el diagnòstic.
– Asseguren que la normativa no permet concretar la proposta dels Indignats cap a la creació d’un Consell de Salut de barri ni un òrgan de participació dels usuaris en el CAP, però mostren interès per plantejar propostes en aquest sentit davant el Departament.
– Els responsables de l’ICS i el CAP diuen que ells no són els qui han decidit impulsar les retallades perquè només són gestors i/o treballadors públics i per tant també les pateixen, la qual cosa els obliga a fer més esforços. Assenyalen els governants com els responsables polítics de les retallades.
Com ho valorem i què diem els Indignats
– L’Assemblea d’Indignats de Cappont valorem positivament la bona predisposició de l’ICS i els responsables/professionals del CAP de Cappont per a l’intercanvi d’informació davant un problema que atempta contra un dels pilars de la societat del benestar. No podem dir el mateix del Director dels Serveis de Salut a Lleida, Antoni Mateu que després de mesos de reivindicacions, lliurament de signatures, demandes, escrits, exposicions i sol·licituds davant la Delegació de Sanitat que dirigeix no s’ha dignat a atendre’ns a dia d’avui com a responsable polític i territorial d’un govern que es diu democràtic i català.
– Que l’optimització de serveis i recuperació de professionals al CAP de Cappont vindrà a través de la retirada de les retallades que pateix el centre i amb les propostes que s’esmenten a la Taula de Mesures que vàrem lliurar als Serveis Territorials de Salut. De no ser així, entenem que el centre patirà una pèrdua progressiva de qualitat assistencial augmentant la càrrega de treball i pressió sobre els professionals que a la vegada afectarà molt negativament en l’atenció als usuaris.
– Que si bé l’implementació de noves tecnologies i l’atenció telefònica poden optimitzar l’assistència sanitària en alguns aspectes, aquestes han d’anar acompanyades d’inversions i recursos professionals adients per tal que no s’incompleixi el Dret a ser atès dins d’un temps adequat a la condició patològica i d’acord amb criteris d’equitat tal com diu la Carta de Drets i Deures dels Ciutadans en relació amb la Salut i l’Atenció Sanitària de 2001.
– Que darrera de les retallades hi ha una intencionalitat política i ideològica d’un govern (CiU) neoliberal privatitzador que defensa els interessos i negocis de les empreses sanitàries privades. I que els professionals del CAP, directius, gestors de la salut pública i usuaris no podem caure en la resignació perquè sinó ens enfonsarem en el pur voluntarisme i en la destrucció del sistema públic que tants esforços ens ha costat.
– Que el Departament de Salut i el CAP de Cappont mantinguin degudament informats els seus usuaris i usuàries de tots els canvis que es produeixin en els serveis i organització del centre tal com és exigible en una societat democràtica i transparent.
– Que cal avançar en la creació del Consell de Salut del barri de Cappont per a programes de prevenció i protecció de la vida i el medi ambient així com en la necessitat imminent en la participació comunitària dels usuaris en els afers del CAP.
– L’Assemblea d’Indignats de Cappont continuarà sondejant entre els usuaris i veïns del barri el seu parer i valoració dels nivells assistencials del CAP d’acord amb la filosofia de treball de lluita, escolta i defensa dels drets fonamentals de la ciutadania sempre lluny de la cultura de l’electoralisme, les subvencions, les financiacions i les motivacions partidistes.
Podeu trobar més informació, la Taula de mesures que proposem, el manifest que va impulsar aquesta iniciativa, les accions i actes celebrats, etc. al nostre bloc: https://capretalladaalcap.wordpress.com.
Lleida, gener de 2012